Feed on
Posts
Comments

Helmikuun kokous 6.2.2019

Aloitimme jännittävän jäseniltamme Mirjo Kanervavuoren toivotettua Paimion kamerakerhon arvosteluraadin tervetulleeksi jäseniltaamme. Samalla hän kertoi vielä seuraavat asiat:
• Kuvaajat järjestävät elokuussa Kaarinan kuvaajien 25-v juhlatempauksen, Valokuvasafarin. Nyt mietintään toimikunta. Haluatko olla mukana järjestämässä uutta ja mielenkiintoista tapahtumaa?
• Salakampa-aiheiden uusia aiheita tullaan kyselemään lähiaikoina. Huhtikuun Salakampa-aihe on vapaa. Kuva tulee ottaa maaliskuun aikana.
• Kuvankäsittelykurssi 23.3. klo 10-14 Nuorisokeskus Ampeerissa. Kurssin pohjana Gimp-ohjelma. Kurssille tulee ilmoittautua. Seuraile s-postia, Kuvaajien omaa netti- ja facebooksivua.
Vuosikuvakilpailu 2018. Paimion kamerakerho toimi vuosikuvakilpailujen arvostelijoina. Paikalla jäsenillassamme Paimion kamerakerhosta olivat: Virpi Kokkala pj, Kenneth Strömberg ja Mika Kokkala. Tässä sijoitukset:

Vedossarja:
1. Mustavalkoinen muotokuva, Hannu Soon
2. Asetelma, Anni Koskinen
3. Helmililjat, Tuula Purhonen
Kunniamaininnat: Tintti, Merimaisemat x2
Digisarja:
1. Iltatanssit, Hanna Voutilainen
2. Ilta pimenee, Mirjo Kanervavuori
3. Merenkulkija, Hannu Soon
Kunniamaininnat: Noutaja, Kilpailijat

Maurin Maljan luovutettiin vuoden 2018 Salakampakilpailun voittajalle Jari Kouvolle. Voittaja otti palkinnon vastaan puhkuen nuoruuden intoa😉

Salakammassa aiheena oli Katse. Kilpailussa kuvia oli mukana 40. Kahdeksan parasta olivat:
1. Ihmisen paras ystävä, Sunneva Ollila
2. Saaristolainen, Hannu Soon
3. Huuruheppa, Jari Kouvo
4. Sohvaperuna, Jari Kouvo
5. Katse verkkoon, Hannu Soon
6. Minun omenani, Hanna Voutilainen
7. Hääpari, Hannu Soon
8. Hilda 2018, Hanna Voutilainen

Jouni Uusitupa demosi jäsenistön mahdollisuudesta äänestää Salakampakuvia. Mahdollisuus äänestää kahdeksaa kuvaa. Parhaalle kahdeksan tähteä, kakkoselle seitsemän… Äänestysaika esim maanantaista jäsenillan klo 19.00 asti. Toivomuksena, että omaa kuvaa ei äänestettäisi. Säännöt yms vielä tarkentuvat. Äänestys mahdollisesti salasanan takana.
Jouni Uusitupa puhuu ensi kerralla mm. varmuuskopioinnista, datan luokittelusta, kuvien pienennyksestä.

Salakammassa aiheena Maisema, jonka Hannu Soon arvostelee. Muistathan ladata kuvasi palvelimelle jo sunnuntaina 3.3. klo 20 mennessä!

Muistion kirjasi Hanna Voutilainen, sihteeri
Kaarinan Kuvaajat ry

 

Joulukuun kokous

Vuoden viimeisessä kokouksessa alustajana oli jäsenemme Eija Lindroos. Hän kertoi harrastaneensa valokuvausta 10-vuotiaasta alkaen, mutta tällä hetkellä opiskelu Luonto- ja ympäristöneuvojan koulutusohjelmassa Tuorlassa vaatii oman aikansa ja kuvaaminen on jäänyt vähän vähemmälle. Eijalla on ollut Piikkiön kirjastossa valokuvanäyttely “Uuspiikkiöläisen lähinaapurit”. Muutto Turusta Piikkiöön merkitsi vapautta toimia pihapiirissä lähinaapureita ruokkien ja kuvaten. Esitys olikin koottu ensisijaisesti pihapiirin luonnosta.

Orava oli nyt esillä olevissa kuvissa erityinen suosikki ja ensimmäinen useiden kymmenien kuvien kuvasarja oli oravasta, “orkusta” kuten Eija, “Eippa” oravaa nimitti. Orava touhuineen ja ilmeineen olikin riemastuttava kuvattava, myös eri vuodenaikoina. Oraville oli tarjolla myös orkkuboxi, muovirasia pähkinä-ym. herkuin.

Kuvissa näkyi myös hauskasti ja elävästi koristeltu pihapiiri erilaisine ruokintamahdollisuuksineen, ei ihme, että piha houkuttelee kävijöitä. Suosittu kuvattava oli myös värikäs käpytikka, joka selvästikin viihtyi pihapiirissä. Mutta lajivalikoima kuvissa oli suuri mm. erilaisia tiaisia oli paljon, sini- ja talitiaisia joista osa aika kesyjä. Myös persoonallinen ja nyt jo harvinainen töyhtötiainen esiintyi kuvissa, kuusitiaisen Eija mainitsi yhtenä suosikkinaan. Kuvakavalkadissa oli monia muitakin lintuja kuten mustarastaita, naakkoja, viherpeippoja, sepelkyyhkyjä, urpilainen.

Eijan esitys oli innostava ja toi selvästi esille sen, että kauas ei tarvitse lähteä löytääkseen mielenkiintoista ja monipuolista kuvattavaa! Kuviaan Eija julkaisee Facebookissa ja Facebookin forumilla “Varsinais-Suomen luonto”..

Jouluisen iltapalan jälkeen oli vuorossa salakampa. Aiheena oli tällä kertaa siluetti. Kuvia oli taas oikein hyvä määrä, 35 kappaletta. Kuvissa oli puita, rantoja, vettä ja monia muitakin aiheita, eikä kahdeksan kärjen valitseminen ollut tälläkään kertaa helppoa. Tulokset löytyvät sivuiltamme normaaliin tapaan.

Lopuksi totesimme vuosikilpailun olevan ajankohtainen. Takaraja kuville on 4.1.2019 klo 16, siihen mennessä printtikuvat tulee palauttaa Hannu Soonille. Mahdollisuus palauttaa kuvat on mukavasti myös keskiviikkona 2.1., jolloin tammikuun kuukausikokous pidetään. Mutta sopimalla voi Hannulle toimittaa kuvia tuohon takarajaan asti. Digikuvat ladataan jo totuttuun tapaan nettisivuille tulevan latauslinkin kautta. Kuvamme arvostelee Paimion Kamerat ry. Vuosikilpailun säännöt, joissa on esillä mm. kuvakoot ja kuvamäärät, löytyvät nettisivuiltamme.

Terveisin

Tuula Purmonen, sihteeri

Kaarinan Kuvaajat ry

 

Marraskuun kokous

Marraskuun kokoontuminen alkoi sääntömääräisellä syyskokouksella. Syyskokous on samalla lähtölaukaus seuraavaan vuoteen.

Suuntaviivoja vuodelle 2019 esiteltiin toimintasuunnitelmassa. Kokoontumiset jatkuvat ennallaan, 9 kertaa vuodessa. Retkiä toteutetaan yksi tai kaksi. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa osallistuttu seuracup-valokuvauskilpailuun. Kuvauskilpailuihin osallistumista seurana pyritään jatkamaan. Näyttelytoiminta jatkuu vilkkaana. Vuosi 2019 on Kaarinan Kuvaajien 25. toimintavuosi. Toiminnan yksityiskohtaisemmassa toteuttamisessa merkkivuosi on mahdollista huomioida vaikkapa näyttelytoiminnassa. Yhteistyö muiden valokuvausta edistävien yhdistysten, kuten Suomen Kameraseurojen Liiton sekä lähipaikkakuntien kamerakerhojen kanssa ylläpidetään ja jatketaan. Samoin yhteistyö Puntarin ja muiden kaarinalaisten toimijoiden kanssa jatkuu. Kotisivujen ja Facebookin kehittämistä jatketaan.

Videokuvausta ei tällä kertaa ollut mukana toimintasuunnitelmassa, mutta keskustelussa tuli esille videokuvauksen uudet piirteet, ajastettu kuvaus (time lapse). kuvaesitysten tekeminen ym, asioita jotka on hyvä kuitenkin pitää esillä toiminnassa.

Uutena asiana toimintasuunnitelmassa on selvittää jäsenten kiinnostus seinäkalenterin tekemiseen.

Talousarvion esittelyn yhteydessä tuotiin vielä esille kovasti toivottu ja alkuvuodeksi suunniteltu  koulutus kuvankäsittelystä. Talousarvio noudatti aikaisempien vuosien suuntaviivoja, suurin tuloerä on jäsenmaksut ja merkittävässä roolissa on myös avustukset.  Menopuolella opettajien ja luennoitsijan palkkiot sekä näyttelykulut ovat menoeristä suurimmat.

Talousarvio perustuu kokouksessa vahvistettuun 30 euron suuruiseen jäsenmaksuun vuonna 2019.

Kun toiminnan suuntaviivat ja talouasarvio oli hyväksytty, päästiin henkilövalintoihin. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Mirjo Kanervavuori. Hallitukseen valittiin uusina jäseninä Jari Kouvo  ja Jouni Uusitupa. Hallituksessa jatkavat Maija Tuominen, Hannu Soon ja Hanna Voutilainen. Tilintarkastajiksi valittiin Marko Raitala ja Henri Luomala, varalle Margit Forssell ja Olavi Nurmi.

Syyskokouksen jälkeen oli esittelyssä yhdistyksen hallituksen laatima tietosuojaseloste, joka on tehty, kun EU:n yleistä tietosuoja-asetusta alettiin toukokuussa soveltaa henkilötietojen – käytännössä yhdistyksen jäsenrekisterin – käsittelyyn. Selosteen laadinnassa oli mahdollista käyttää malleja, joita internetistä löytyi varsin runsaasti. Kaarinan Kuvaajien tietosuojaseloste on liitetty nettisivullemme “jäseneksi”. Uutena asiana on, että nykyisin jäseneksi ilmoittautumisen yhteydessä kerättävien tietojen joukkoon on lisätty kotikunta mm. avustusten hakemisen helpottamiseksi.

Tässä yhteydessä kävimme myös yhdistyksen nettisivuilla katsomassa mistä tietosuojaseloste löytyy. Samalla vilkaistiin salakampa-sivua josta löytyy mm. eri kuukausien salakampa-aiheet. Myös kuukausikertomuksen paikka oikeassa palkissa oli esillä. Kehittämiskohteena Jouni Uusitupa mainitsi Lataus-linkin sijoittamisen kiinteään paikkaan – viime aikoina erilaisia projektiluontoisia latauksia onkin ollut runsaasti. Nettisivut saivat kokouksessa myönteistä palautetta!

Seuraavaksi päästiinkin kuvausretkille osallistujen matkaan, kun näimme osallistujien retkillä ottamia kuvia. Ensimmäisenä näimme bonuksena Henrin kuvia Paimion luontopolulle tehdyltä retkeltä 27.10.  Suo- ja kalliomaastoinen luontopolku oli mielenkiintoinen ja vaihteleva reitti, jota voi suositella – komeista kuvista näkyi reitin houkuttelevuus jopa näin myöhään syksyllä.

Teijon retki tehtiin 9.6.2018. Luonto oli juuri herännyt, sää  oli puolipilvinen. Lumpeet ja puolukat kukkivat, luonto oli heräämässä parhaimpaan kukoistukseensa. Retkireitti kiersi Matildanjärven, joten kuvissa oli runsaasti järvimaisemia. Henrin makkaranpaistokuvat Paimion luontopolulta oli houkuttelevia. Teijossa kaikkinainen tulenteko oli kuivuuden vuoksi kielletty, mutta silmänruokaa riitti paikan päällä ja kuvissa.

Tauon jälkeen oli vuorossa salakampa. Aihe oli vapaa, mutta kuvien piti olla tuoreita, 1.10. jälkeen otettuja. Syksyn ruska oli tänä vuonna kaunis ja se näkyi kuvissa. Kauniita syksyisiä maisemakuvia oli todella paljon. Kuvia oli ennätysmäärä, 45 kappaletta ja taas kerran tuomarilla oli vaativa tehtävä seuloa esiin kahdeksan kuvan joukko. Kuvat ja tulokset löytyvät nettisivuiltamme totuttuun tapaan.

Joulukokous onkin jo tiistaina 4.12. Salakamman aihe on siluetti. Käsitykseni mukaan aihetta ei ole salakammassa aiemmin ollut, joten haastetta riittää!

Terveisin

Tuula Purmonen
sihteeri
Kaarinan Kuvaajat ry

 

Lokakuun kokous

Keskiviikkona 3.10.2018 aloitimme kokoontumisemme Puntarissa hiljaisella hetkellä Rauli Karasen (16.8.1945-16.9.2018) poismenon johdosta. Hiljaisen hetken jälkeen Hannu Soon muisti puheenvuorossaan Raulia. Raulilla ja Kari Laiholla oli syyskuun ajan näyttely Kaarina-talolla ja Hannu Soon oli kuullut, että Rauli oli näyttelyn pystytyksen aikaan ollut hyvin väsynyt. Hannu toi myös esille Raulin erityisen ansioitumisen näyttelytoiminnassa ja näyttelytoimintaan kannustamisessa.

Tätä kirjoittaessani katsoin vanhoista asiakirjoista, että Rauli Karanen oli yhdistyksemme puheenjohtaja vuosina 2003 – 2009. Hän oli seuran aktiivinen jäsen ja monille tuttu myös Kaarinan kansalaisopiston vuodesta 2000 alkaen järjestämistä valokuvauskursseista, joissa hän toimi opettajana vuoteen 2014 saakka.

Seuraavaksi Toni Hongisto kertoi yhdistyksemme päätöksestä osallistua SKsL:n seuracup-kilpailuun, ja samanaikaisesti toteutettavaan valokuvauskerhojen kansainvälisen organisaation FIAP (The Federation International of Photographic Art) kilpailuun. Kumpaankin lähetetään sama 20 kuvan sarja. Mukana tulee olla 10-20 kuvaajaa, kultakin 1-2 kuvaa.

Kuvien koosta on tarkat määräykset: pidemmän sivun on oltava vähintään 2400 ja enintään 3500 pikseliä, tiedostokoko max. 6 MP, kuvamuoto JPG tai RGB, resoluutio 300 dpi.

Kuvien aihe on vapaa, ainoastaan seuracuppiin aiemmin hyväksytyt kuvat eivät voi uudestaan osallistua. Toivomus on, että mahdollisimman moni jäsen yhdistyksestämme olisi mukana. Kuvat ladataan viimeistään 30.10. samalla tavalla kuin salakampakuvat. Linkki lataukseen löytyy nettisivujemme etusivulta. Vaikka maksimimäärä kuvia/osallistuja on 2, kuvia voi ladata useampia. Kuvista tehdään valinta hallituksen kokouksessa 1.11. Jokaiselta osallistujalta valitaan 1-2 kuvaa kokoelmaan, jonka suuruus on tosiaan täsmälleen 20 kuvaa.

Alustajamme tällä kertaa oli Mikko Oivukka, Kaarinasta kotoisen oleva, nykyisin Kuusamossa asuva luontoretkien järjestäjä, lintuopas ja ahkera valokuvaaja. Mikko kertoi siirtyneensä uuteen ammattiinsa mm. suorittamalla luontomatkailun ohjelmapalvelujen tutkinnon ja opiskelemalla Kuusamossa vuoden mittaisessa valokuvauskoulutuksessa.

Mikko työskentelee oppaana mm. lintukuvausretkillä. Yrityksellä, jossa hän työskentelee on piilokojuja, joista voi kuvata lintuja ja metsän eläimiä. Monet valokuvauspaikat ovat lähellä Venäjän rajaa.

Esityksessä pääsimme kuvien kautta mukaan Kuusamon vuodenkiertoon. Lintukuvista mm kuvat maakotkasta, kuukkeleista, järripeipoista, teeristä, koskikaroista ja sääskestä ihastuttivat. Luonnon kiertokulu näkyi erityisen hyvin talvikuvissa, joissa tykkilumi peitti puut ja teki maisemasta tarunomaisen. Kuvat revontulista olivat myös pysähdyttäviä. Karhunkierros on suosittu retkeilyreitti ja sen varrelta Myllykoski löytyy yksi Kuusamon kuvatumpia paikkoja samoin kuin maisema Päähkänäkalliolta Kitkajoen varrelta.

Mikko kertoi myös kopterikuvauksesta, hänellä oli myös ylhäältä otettuja kuvia ja kuvaesityksen lopussa havainnollinen videokuva näytti, miten kopterilla tullaan lähemmäksi kuvattavaa kohdetta. Oli mielenkiintoista kuulla kokemuksia kopterista, niistä ei aiemmin ole yhdistyksemme kokouksissa ollut ensikäden tietoa. Tietoa luontoretkistä ja Mikon ottamia kuvia löytyy myös internetistä hänen nimellään hakemalla.

Hyvien kuvien saaminen vaatii paljon työtä ja suunnittelua!  Mikon esityksessä tuli esille oikea kuvausaika ja -paikka, joiden merkitys vielä erikseen retkiä järjestettäessä korostuu.

Salakamman aihe oli tälläkin kertaa haastava ja kuvia oli 28 kappaletta. Kun aihe on vastakohta, oli valikoimassa paljon oivalluksia, joita oli mielenkiintoista katsoa. Joissakin kuvissa nimi avasi kuvan idean. Kahdeksan kärki kuitenkin löytyi ja on normaaliin tapaan nettisivuillamme nähtävissä.

Muussa keskustelussa tuli vielä esille Hanna Voutilaisen pyyntö Kaarina-lehden 3. sivun kuvista. Myös syysretki, jota on suunniteltu tehtäväksi Paimion luontopolulle, mahdollisesti Paimion Kameraseuran oppaan kanssa, tuli vapaammassa kokoontumisosuudessa esille, mutta tarkemmin siitä ei keskusteltu. Päiväksi on kaavailtu 27.10.

Tällä kokouskerralla valkokankaamme vaihtui Puntarin isoon monitoriin, joka oli näyttönä hyvä ja valkokangasta kätevämpi.

Marraskuun salakampa-kriteeri on tuore, 1.10. jälkeen otettu kuva, helpompi aihe tällä kertaa!

Terveisin

Tuula Purmonen,
sihteeri,
Kaarinan Kuvaajat ry

 

Lämmintä syksyä!

Keskiviikkona 5.9.2018  kokoonnuimme syksyn ensimmäiseen kokoukseen
Puntarissa.

Tällä kertaa olimme saaneet alustajaksi Matti J Niemen, Turun Kamerat
ry:n puheenjohtajan, mutta hän kuuluun myös Vantaan Fotokerhoon, Suomen
Luonnonkuvaajiin ja Turun seudun Luonnonkuvaajiin. Matti kuuluu myös
Suomen Kameraseurojen liiton hallitukseen, hän on kouluttanut eri
kameraseuroissa ja hänellä olikin  mahdollisuus alustaa vaihtoehtoisista
aiheista. Yleisön toivomuksesta alustuksen teemaksi valikoitui
maisemakuvaus.

Tuskin monikaan meistä aavisti miten valtavasti alustaja oli nähnyt
maailman maisemia kameran takaa. Matkat on taltioitu Ifolor-kirjoihin,
joita on nyt kertynyt jo 37  kappaletta. Joitakin kirjoja oli oli
mukana kokouksessa.

Esityksessä saimme  nähdä kuvia ympäri maailmaa, kohteista muutamia:
Turkki, Kuuba, Islanti, Kroatia, Etelä-Korea,  Viro, Italia, Ranska,
Espanja, Lofootit, Finnmark, Utsjoki, Kuusamo. Kuvausmatkoja oli eri
luonteisia, osa virallista edustusta ja osallistumista valokuvausalan
tapahtumiin, suuri osa oli pienen ryhmän matkoja, ja oli myös pitkiä
yksinäisiä automatkoja. Pienten ryhmien matkat on hyvä suunnitella
hyvissä ajoin etukäteen, jolloin matkan voi tehdä taloudellisesti.
Näillä omatoimisten ryhmien matkoilla on usein tavattu varata vain
ensimmäisen ja viimeisen yön majoitus, muuten on haettu yöpaikka matkan
varrelta.

Kuvat kannattaa valita rauhassa matkan jälkeen.

Näimme lukemattoman määrän kuvia erilaisista maisemista. Tätä
kirjoittaessa huomasin, että Matin matkakuvia löytyy myös osoitteesta
https://masaniemi.kuvat.fi/.

Taukoa ennen Hannu Soon ja Hanna Voutilainen käyttivät puheenvuoron
aiheina saada jäsenistöltä tietoa retkitoiveista ja toiveet saada
kuvaehdotuksia Kaarina-lehden 3. sivulle. Hanna laittoi kokouksen
jälkeen näistä toiveista vielä erillisen viestin.

Salakamman aihe oli tällä kertaa haastava, kuvia oli 26 kappaletta.
Alustajamme sai kuvat etukäteen ja hän kommentoi jokaista. Hän antoi
myös parantamisideoita, näistä keskeisiä oli tarkempi rajaus, joidenkin
kuvan kohtien vaalentaminen (esim. kasvot), kevyt vinjetointi, värien
korostaminen ja kuvassa häiritsevien elementtien poisto. Muutenkin
kuvien muokkaus oli vahvasti esillä, “kuvat tehdään”. Kommentit olivat
tervetulleita ja antoivat vinkkejä jatkoon! Salakamman tulokset tulevat
normaalisti näkyviin nettisivuillemme.

Tämän osuuden lopuksi osallistujilta virisi vahva toive saada lisäoppia
kuvien muokkaamisesta. Tähän on palattava toiminnan suunnittelussa!

Kuvausterveisin

Tuula Purmonen
sihteeri
Kaarinan Kuvaajat ry

 

 

Toukokuista sunnuntaipäivää!

Keskiviikkona 2.5.2018 kokoonnuimme kevätkauden viimeiseen kuukausikokoukseen Puntarissa.

Aluksi muistutus retkestä. Kesäkuun 9. päivä lähdemme päivän kuvausretkelle Teijon kansallispuistoon. Lähtöaika ja muut
yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin, päivä kalenteriin!

Kokouksen alkajaisiksi palasimme huhtikuun salakampa-kuviin “Värit ympärillämme”. Kuvista on nyt tuotettu 20 kuvan näyttely, joista 10 kuvaa “Värit luonnossa” – on jo ikkunanäyttelynä, 10 kuvaa “Värit ympäristössä” katsottiin yhdessä, kuvat tulevat esille ikkunaan
kesäkuuksi. Näyttelykuvat siirtyvät seuraavaksi Kaarinan omaishoidon tukikeskus Visittiin, myöhemmin vielä ainakin Piikkiön kirjastoon. Rahastonhoitaja Maija Tuominen jakoi kuvaajille kuvien maksua koskevat tiedot, ensimmäistä kertaa käytössä on laskua maksettaessa käytössä viitenumero. Kuvaajalle kuvat palautuvat jouluun mennessä.

Alustajana kokouksessa oli Mirjo Kanervavuori. Mirjo oli valmistanut pysähdyttävän kuvaesityksen Auschwitch-Birkenaun keskitysleirin museosta, jossa hän kävi perheineen viime kesänä. Museo on erittäin suosittu kohde Puolassa lähellä Krakovaa ja sitä esitellään opastuskierroksilla.

Näimme satoja kuvia Auschwitzista ja Birkenausta. Auschwitchin tiilisiä kasarmirakennuksia, Birkenaun puuparakkien rivejä, pitkiä käytäviä, piikkilanka-aitoja, vartiotorneja. Vangit tuotiin paikalle junilla, systemaattista tappamista tapahtui monella eri tavalla, suuri osa joukkomurhia toteuttiin kaasuttamalla, ruumiit poltettiin krematorioissa. Varastoissa oli röykkiöittäin silmälaseja, vaatteita,
laukkuja. Mirjon kuvat olivat selkeitä ja puhuttelevia. Kierroksen opas oli useaan kertaan kuvannut kauheutta sanoilla “rikos ihmisyyttä
vastaan”, Tästä kuvasarja todella kertoi. Esityksen musiikiksi Mirjo oli valinnut John Williamsin säveltämän musiikin elokuvasta Schindlerin lista, hieno musiikki joka sopi kuvasarjaan tunnelmansa ja asiayhtensä kautta. Mirjolle esityksestä suuri kiitos!

Tauon jälkeen salakampakuvat aiheesta “ruoka” arvioitiin normaaliin tapaan, tulokset löytyvät nettisivuiltamme. Monenlaisista herkuista otettuja kuvia oli tällä kertaa 36 kappaletta.

Kokouksen lopussa keskustelimme näyttelystä “Vanha ja uusi Kaarina” – 100 kuvaa Kaarinasta. Pystytys on helatorstain jälkeen perjantaina 11.5. klo 10 alkaen. Näyttelyn rakentamiseen toivotaan mielellään mukaan! Näyttely on esillä 14.5.-30.6., Kaarina-talon 2. kerroksen näyttelynä toinen heti Tom of Finland tribuuttinäyttelyn jälkeen.

Kevätterveisin
Tuula Purmonen
sihteeri
Kaarinan Kuvajat ry

 

Huhtikuisia päiviä!

Keskiviikkona 4.4.2018 kokoonnuimme Puntarissa normaaliin tapaan mukavan isolla osallistujajoukolla.

Vieraanamme oli ammattivalokuvaaja Jaana Kotamäki, joka aluksi alusti sommittelusta. Kirjoitan tähän alustuksesta muutaman kohdan. Ensimmäisenä nousi esityksessä keskiöön piste, kuvan sisällön keskeinen kohta. Sitten viivat: nousevat, laskevat, diagonaali, rytmittävät kuvaa ja luovat tasapainoa, harmoniaa. Väreillä on osaltaan olennainen merkitys kuvan tunnelmaan. Sama koskee varjoja, jotka ovat oleellisia kuvalle, kuvan tunnelmalle ja syvyysvaikutelmalle. Myös kultaisen leikkauksen Jaana mainitsi. Kaikesta sommitteluun liittyvästä Jaanalla oli valokuvia, joilla hän havainnollisti monipuolista esitystään.

“Luonnon siveltimellä” on Jaanan itse käyttämä kuvaustapa, jossa hän pitkän valotusajan loppupuolella liikuttaa/ heilauttaa kameraa. Kuvaan syntyy terävyyden lisäksi liikettä. Netistä löytyy lisää tietoa ja Jaanan kuvia osoitteesta http://ammattiluontokuvaajat.fi/luova-maisemakuvaus/. Myös makrokuvia mm. hämähäkinseiteistä oli esityksessä runsaasti. Valopalloihin Jaana on tällä hetkellä erityisen innostunut. Monista Jaanan kertomista kuvaustapahtumista jäi elävänä mieleen horsmaa syövä hirvi, jonka kanssa Jaana oli ystävystynyt. Hienoja otoksia voi saada aivan yllättäen ja usein hyvin läheltä kotirappuja.

Saimme myös nähdä hienon multimediaesityksen joka havainnollisti ja kokosi hyvin aiemmin käsiteltyjä teemoja.

Tauon jälkeen ihailimme salakammassa värejä. Kuvia oli uusi ennätysmäärä, 55 kpl. Tuomaroinnissa Jaana nosti esille vielä teknisen osaamisen. On kuva miten tahansa otettu, teknistä osaamista ei voi sivuuttaa.

“Värit”-teemaan liittyen meillä on suunnitteilla valokuvanäyttely, joka tulisi toukokuun alusta Puntarin ikkunaan. Nyt mukana olleista kaikista kuvista valitaan 10 + 10 yhteensopivaa kuvaa, joista teetetään kapakuvat. Kuvat ovat sitten esillä Puntarin ikkunassa, Visiitissä ja todennäköisesti myös Piikkiön kirjastossa. Ajatus on, että kuvat palautuvat kuvajaalle jouluun mennessä.

Projekti etenee niin, että kaikista kuvista valitaan 20 ja sen jälkeen kysytään kuvaajat sekä kuvaajalta suostumus tulla näyttelyyn. Kuvaajien hallitus on linjannut, että kuvaaja maksaa kuvan teettämisestä puolet hinnasta. Myös tämä asia täsmennetään samalla kun kysytään kuvien tekijöitä ja näyttelymahdollisuutta.

Hanna muistutti Kaarina-lehden 3.sivun taustakuvasta sekä kertoi suunnitellusta retkestä. Kesäkuun 9. päivä lähdemme päivän kuvausretkelle Teijon kansallispuistoon, lähtöaika ja muut yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin.

Lopuksi haluan vielä kertoa, että taolla Jaana kehui nettisivujamme, kokoontumispaikkaamme ja sen tunnelmaa sekä seuran vireää toimintaa!

Terveisin

Tuula  Purmonen

 

Hei,

keskiviikkkona 7.3.2018 kokoonnuimme kevätkokoukseen ja kuukausitapaamiseen Puntarissa, tässä muistiinpanoja tapaamisesta.

Ennen varsinaista kokouksen alkua Aaro Kiuru tiedusteli, onko kuvaajilla ollut esillä vanhoja kameroita tai voisiko olla ja samalla ehdotti, että josssakin julkisessa paikassa kuten kirjaston vitriini voisi olla näyttely jälkipolvien tiedoksi. Hänellä oli mukanaan venäläinen Zenit 3M, v 1967-68, jossa Tamron zoom. Kamera kiersi kokouksen alussa jäsenten katsottavana.

Ohjelmassa oli aluksi Henri Luomalan kaksi videoesitystä. Ensimmäinen oli video Turun linnan Ritaripäiviltä 6.1.2018. Seitsemän minuutin aikana saimme osallistua Ritaripäivien monipuoliseen ohjelmaan, jossa ruualla ja vaatteilla oli iso rooli, myös Linnan rakennukset tulivat kauniisti esille eri puolelta linnaa otetuissa kuvissa. Taustamusiikki elävöitti videota hienosti. Henrin toisena esityksenä oli Utö kesällä 2017, tunnelmallisia saaristokuvia kauniin musiikin soidessa taustalla.

Videoesitysten jälkeen pidettiin sääntömääräinen kevätkokous. Kevätkokouksessa hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös ja hallitukselle myönnettiin tili- ja vastuuvapaus.

Tauon jälkeen julkistettiin uudet salakampa-aiheet. Uudet aiheet on normaaliin tapaan näkyvissä nettisivujemme salakampa-välilehdellä. Huhtikuussa aiheena on “värit”, joka saattaisi sopia myös seuraavan ikkunanäyttelyn aiheeksi. Näyttelyasiasta ei vielä oltu tehty tarkempaa suunnitelmaa eikä päätöksiä. Tässsä yhteydessä Hanna Voutilainen muistutti Kaarina-lehden 3.sivun kuvasta, pystykuvia Kaarinasta toimitetaan lehdelle joka toinen viikko, parillisilla viikoilla. Vielä ennen salakampaa muistutettiin jäsenmaksusta, osaa suorituksista vielä kaivataan.

Salakammassa oli ennätysmäärä kuvia, 52 kappaletta. Kuvat oli tällä kertaa tuoreita, todella hienoja talvikuvia! Tuomaroinnin aikana todettiiinkin, että pitäisi saada valita enemmän kuin kahdeksan, niin upea ja monipuolinen kuvavalikoima oli. Tulokset tulevat normaaliin tapaan nettisivuillemme.

Huhtikuun kokouksessa esiintyjänä on Jaana Kotamäki, nähdään taas silloin!

Tuula Purmonen

sihteeri

Kaarinan Kuvaajat ry

 

Hei,

keskiviikkkona 7.2.2018 kokoonnuimme helmikuun kokoukseen Puntarissa, tässä taas lyhyt yhteenveto tapaamisesta.

Tällä kertaa ohjelmassa oli vuosikilpailun 2017 tulosten julkaiseminen. Tila oli melkeinpä ylibuukattu, kun printtisarjan kuvat olivat esillä tuolien päällä ja osallistujia oli totutun paljon. Lisäksi vieraanamme oli vuosikilpailun tuomari Katri Kapanen sekä Kaarina-lehden puolesta toimittaja Jari Malm, hän kirjoittaa lehteen yhdistyksemme toiminnasta.

Aloitimme kokouksen onnittelemalla Maija Tuomista, joka voitti salakamman luomusarjan toista kertaa. Edellinen voitto oli vuodelta 2016, joten kiertopalkinto Maurin malja ei tällä kertaa vaihtanut omistajaa. Maija kiitti Kaarinan Kuvaajia mahdollisuudesta mukavaan ja antoisaan harrastukseen.

Tuomarina toiminut Katri Kapanen on Kaarinan kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan varajäsen. Hän oli hyvin paneutunut tehtäväänsä ja perusteli valintansa huolellisesti. Aluksi hän korosti näkemyksensä perustuvan mieltymyksiin ilman omaa kuvaajataustaa. Digisarjassa oli 18 kuvaa ja printtisarjassa 12. Arvioinnissaan Katri nosti esille mm. kuvan tunnelman ja terävyyden. Hän kertoi perustelut kuuden kärjen valinnalle kummassakin sarjassa. Näistä kolme kummastakin sarjasta palkittiin. Printtisarjan kaksi ensimmäistä palkintoa sai Anni Koskinen, kolmanneksi sijoittui Hannu Soonin kuva. Digisarjassa kolmen kärkenä palkittiin ykkösenä Mirjo Kanervavuori, toiseksi Maija Tuominen ja kolmanneksi Hannu Soon. Voittajakuvat pyydettiin toimittamaan toimittaja Jari Malmille.

Sovittiin myös, että Hanna julkaisee kuvat facebookissa ja tarvitsee printtisarjan kuvista digiversiot, jotka pyydetään lähettämään hänelle, mielellään kaikista kuuden kärkeen sijoittuneista.

Vuosikilpailutulosten jälkeen Toni pyysi osallistujia huomioimaan ajankohtaisen jäsenmaksun 2018. Tässä vielä jäsenmaksun maksamisessa tarvittava tieto: Tilinumero on Liedon säästöpankki   FI45 4309 1320 1045 30.  Eräpäivä on 28.2. ja maksu 30 euroa.

Seuraavaksi Tuula kertoi yhdistyksen hallituksen 9.1. pidetyn hallituksen kokouksen asioista ja päätöksistä sekä muista ajankohtaisista asioista.

 • Kuvaajilla on nyt Y-tunnus sekä Katso-tunniste. Nämä hankittiin jotta voidaan maksaa luennoitsijapalkkioita henkilökohtaisena tulona, tähän asti kaikki korvaukset on maksettu luennoitsijan yrityksen lukuun.
 • Kaarinan kaupungilta saimme 300 euron avustuksen valokuvanäyttelyllemme suomalaisuus.
 • Kaarina-lehden kanssa tehdyn sopimuksen mukaan toimitamme 3. sivun taustakuvan joka toinen viikko. Kuvat kerää ja toimittaa lehdelle Hanna Voutilainen.
 • Nettisivuille on tehty muutoksia: Ensinnäkin kuvaajaprofiilit-välilehti on poistettu ja sen tilalle voidaan myöhemmin mahdollisesti sijoittaa arkisto-välilehti. Arkisto on nyt jo linkkinä oikeassa sivupalkissa, tällä hetkellä arkistossa on vain kasvikuvanäyttelyn kuvat. Samoin sivupalkista löytyy uutena linkki kuukausikokousten yhteenvedot, linkin takaa löytyvät nämä yhteenvetoraportit kokouksista.
 • Salakampa-aiheita huhtikuusta eteenpäin alkavalle kaudelle kerätään paraikaa ja pyydetään, että mahdollisimman moni vastaisi Tonin lähettämään tiedusteluun.
 • Yhdistyksen omaisuudesta ollaan tekemässä luetteloa, omaisuutta on vähitellen kertynyt. Hovirinnan koululla varastossa olevat tauluhyllyt on tarpeen tulevissakin näyttelyissä ja ne pitäisi saada koulun remontin tieltä talteen. Myös Littoisten monitoimitalo on nykyään monenlaisessa käytössä ja sielläkin olevat tavarat kaipaavat kannanottoja: mm. kehyksiä on varastossa sekä kahvitarvikkeita. Kahvitarvikkeita voidaan toki hyödyntää Puntarissa.
 • Näyttelytoimintamme Puntarin ikkunassa jatkuu ja nyt on mietinnässä, miten ja millä aiheilla jatkaa huhtikuun alusta, kun “Talvisia tunnelmia” -näyttely päättyy. Selvitetään sopiiko aukkopahvikuvat näyttelykuviksi, yhdistyksellä on 32 aukkopahvikehystä, joita voidaan käyttää useamman kerran. Omiin aukkopahveihimme sopii n. 30 x 20 cm kuvat.
 • Puntarin toiminnassa mukana olevat yhdistykset esittävät toimintaansa ystävänpäivänä 14.2. klo 15-18, tässä olemme osaltamme mukana.
 • Puntarilla on myös yhdistystoimintaan liittyviä koulutuksia, joihin kaikki voivat osallistua. Lisäksi lauantaina 10.3. on kansalaistoiminnan seminaari Kaarina-talossa. Tilaisuuden avaussanoihin on pyydetty noin 10 kuvaa Kuvaajien ja Puntarin yhteistoiminnasta, esim. näyttelyistä ja kokouksista. Kuvissa näkyville henkilöille laitetaan kuvat etukäteen hyväksyttäviksi.
 • Laitan liitteiksi kaikille tiedot näistä tapahtumista ja koulutuksista.
 • Kevään ohjelmassa on sovittu Henri Luomalan esitys maaliskuun kokoukseen, Jaana Kotamäen huhtikuun kokoukseen. Toukokuun kokous oli jäsenkokouksen aikaan vielä auki, mutta nyt on varmistunut, että toukokuusssa alustajana on Mirjo Kanervavuori.

Näiden ajankohtaisten kuulumisten ja tauon jälkeen oli taas salakamman aika. Salakamman tulokset julkaistaan nettisivuilla perinteiseen tapaan. Salakamman aiheena oli Historiallinen kohde. Voittajakuva oli Kuusiston piispanlinnan raunioista. Linnanrauniot oli muutenkin esillä erinomaisina kuvina salakammassa ja vuosikilpailun digisarjassa. Meillä olisi hienoja kuvia Kuusiston linnanrauniolta vaikka erikoisnäyttelyksi!

Maaliskuun salakampa-aiheena on tuore kuva, joka merkitsee ajalla 1.2.-7.3.2018 otettua kuvaa. Näissä merkeissä: kamerat mukaan talvimaisemiin, nähdään maaliskuussa!

Kisaterveisin

Tuula Purmonen

sihteeri

Kaarinan Kuvaajat ry

 

Hei,

tässä lyhyesti vuoden ensimmäisestä tapaamisesta keskiviikkona
3.1.2018 Puntarissa.

Alustajana tapamisessamme oli biologi/harrastajavalokuvaaja Ilpo Haahtela. Hänen diaesityksessään nähtiin ympäristöaiheisia diakuvia Kaarinasta 1980-luvulta 2000-luvun alkuun.

Valokuvista näkyi ihmisen jälkiä luonnossa ja ympäristössä: metsissä, maantien varsilla ja erityisesti roskankeruupisteiden, bussipysäkeiden ym. ympäristössä. Ilpo Haahtela oli kuvannut ympäristöä Turussa ja Kaarinassa, paljon oli kuvia mm. Ilpon kotimaisemista Kesämäestä. Mutta kuten alustaja totesi, eteenpäin on menty. Monet asiat ovat
korjaantuneet: nykyään esim. risut viedään heti pois, kun pientareita raivataan, kun ne ennen jäivät tien varsiin pitkiksi ajoiksi. Maisemia pilanneita yksittäisiä rakennelmia on poistettu ja näin maisema on kaunistunut ja virtaviivaistunut, esimerkkinä oli Pinellan ympäristö Turussa.

llpolla oli mukanaan myös kaksi taulua, joista toinen, liikennemerkin kuva “Sallittu ikivanhoille kävelijöille” herätti suorastaan halun koskettaa kuvaa niin elävä liikennemerkin likaläiskäinen pinta oli.
“Valokuvassa on voimaa”, totesi Ilpo Haahtela, liikennemerkki oli ollut paikoillaan Nummenniityn tiellä vuosia, mutta seuraavana päivänä kuvaamisesta se oli hävinnyt.

Valokuva on erittäin tehokas mahdollisuus kiinnittää huomiota ihmisen jälkeen luonnossa ja elinypäristön viihtyisyyden ylläpitämiseen.

Kahvitauon jälkeen meillä oli salakampa, ensimmäisen kerran uusilla
säännöillä: vain yksi sarja joista kahdeksan kuvaa valittiin kärkeen.
Hienoja ja todella monipuolisia kuvia aiheesta kulkuneuvot, yhteensä 36 kappaletta. Tulokset ovat nähtävissä nettisivuillamme.

Seuraavan kerran tapaamme helmikuun 7. päivä ja silloin käsittelyssä on vuosikilpailun 2017 tulokset. Salakamman aihe on historiallinen kohde.

Nyt luvassa aurinkoa,
helmikuussa tavataan!

Tuula Purmonen
sihteeri
Kaarinan Kuvaajat ry

Comments are closed.